Ømme muskler er nok noget næsten alle er bekendt med. Hvis man har haft en virkelig hård træning, eller hvis det måske er lidt tid siden man sidst har rørt sig, er det ikke usandsynligt, at man får lidt muskelømhed i dagene efter.
Selvom selve træningen måske har været fantastisk, kan det godt være at ‘regningen’ kommer dagen efter, og at man føler, at man nærmest ikke kan komme ud af sengen. Men det er altså ganske almindeligt og helt ufarligt.
Graden af smerte kan være meget forskellig fra person til person og afhænger selvfølgelig også af træningens hårdhed og din generelle form. Det er også forskelligt hvor længe muskelømheden varer - Det kan vare alt fra en dags tid, til at vare ved i flere dage.
Men hvorfor er det egentlig, at vi får ømme muskler? Og hvad kan man gøre for at forebygge eller lindre muskelømheden? Disse spørgsmål vil vi prøve at besvare i dette blogindlæg.
Så læs med videre, hvis du gerne vil blive klogere på ømme muskler og hvordan du måske kan mindske sandsynligheden for dem i fremtiden.
Når man kigger på, hvorfor man får ømme muskler efter træning, kan det koges ned til tre primære faktorer.
1. Du har trænet i længere tid end du plejer
2. Du har trænet med større belasting end du plejer
3. Du har trænet på en anden måde end du plejer
Så hvis du sidder og læser dette blogindlæg med helt smadrede lårbasser eller overarme, er det formentlig fordi du kan nikke genkendende til en eller flere af disse punkter.
Hvor disse faktorer typisk er årsagerne til at du oplever muskelømhed, er der to primære fysiologiske forklaringer på, hvorfor man får ømme muskler efter træning.
I princippet er enhver form for træning en nedbrydning af dine muskelfibre. Det lyder måske voldsomt, men bare rolig, det er en del af processen og er med til at bringe dig i bedre form.
Men det er denne nedbrydelse af muskelfibrene, som kan være med til at forårsage smerte og ømme muskler efter din træning. Begrebet kaldes på engelsk delayed-onset soreness (DOMS), som er en meget god betegnelse for, hvad der egentlig sker. At muskelømheden ganske ofte kommer lidt forsinket efter selve træningen.
Med disse mikroskader der i virkeligheden kommer på dine muskler følger en betændelsestilstand, som altså er med til at gøre dine muskler ømme.
En anden del af forklaringen på muskelømhed er ophobning af affaldsprodukter i musklerne. Det bliver muligvis lidt teknisk, men når du træner, overstiger du det som kaldes den aerobe tærskel. Det er en niveau som fortæller noget om kroppens evne til at udskille affaldsstoffer fra forbrænding og nedbrydningsprocesser.
Når du træner over denne tærskel, vil du træne anaerobt. Det vil altså sige, at kroppen ophober affaldsprodukter, fordi du træner så hårdt, at kroppen ikke kan komme af med dem.
Dette kan altså være med til at give dig ømme muskler efter din træning.
Men hvad hjælper så på ømme muskler, tænker du måske. Her er der både gode og dårlige nyheder at hente. Lad os med de dårlige først.
Hvis du lige er begyndt at træne, eller det er meget længe siden sidst, er det tæt på umuligt at undgå ømme muskler. Det er simpelthen en del af pakken, men heldigvis vil det blive bedre, som du gradvist kommer i bedre form.
Men de gode nyheder er, at der er ting du kan gøre for at forebygge muskelømhed.
Det er altid vigtigt, at du sørger for at restituere ordentligt efter træning, så musklerne får ordentlig tid til healing. Hvis ikke du restituerer i lang nok tid, vil der også være større sandsynlighed for ømme muskler ved næste træning.
Du kan læse meget mere om restitution her.
Et andet middel til at forebygge muskelømhed er ved at træne progressivt og dermed gradvist vænne kroppen til øget belastning. Hvis du styrketræner, kan det derfor være en god idé at øge vægten ganske lidt fra gang til gang. På den måde vil der måske ikke være så stor forskel fra uge til uge, men når du kigger over et længere forløb, vil du stadig se, at du kan løfte mere, men kroppen har også kunne følge bedre med.
Ved at sørge for øget blodstrømning til musklen, kan man lindre for muskelømhed. Det kaldes også for aktiv restitution og kan ske via gåture, let løb eller en cykel- eller svømmetur.
Men der findes også visse apparater, som kan være til øge blodstrømningen til musklen.
Massagepistol
Et af de effektive apparater til øget blodgennemstrømning er en massagepistol. Med sådan en kan du give dig selv en gang effektiv massage direkte på de udsatte muskler. Samtidig kan du også bruge den inden træning, for at varme musklerne op og dermed nedsætte risikoen for skader.
Foamroller
Et andet alternativ er en foam roller. Den kan nemlig også bruges til effektiv egen-massage af de udsatte muskler. Selvom det kan være en smule smertefuldt at bruge den, føles det godt bagefter og er samtidig med til at give en bevægelighed umiddelbart efter egen-massagen.
Recovery boots
Hvis du ofte træner ben, eller hvis du løber eller cykler rigtig meget, kan et par recovery boots hjælpe dig med ømme muskler efter træning. Recovery boots fungerer via kompression, som øger blodgennemstrømningen i benene. Det medfører en større mængde ilt, som effektivt lindrer musklerne. Recovery boots er derfor et fordelagtigt redskab til dig, der træner meget og/eller hårdt, men det er også brugbart, hvis du lider af f.eks. uro i benene, diabetes, hævelser eller andre smerter.
Hvis du er på jagt efter endnu mere viden om træning og træningsudstyr, bør du tjekke vores blog ud. Herinde kan du allerede nu finde en masse spændende artikler om emnet, ligesom der løbende bliver lagt nyt og spændende indhold ud.
God læsning!